- Pulstavlan, Stretch Care

Teamnärhet under Corona

Nu sitter vi på Care hemma allihopa och jobbar på distans. Vi som ju älskar att arbeta nära varandra, umgås, utmana varandra och ha roligt. Nu blir det låtasnärhet på morgonens virtuella stand-up och eftermiddagens virtuella kaffesmys istället. Men vi behöver också hantera våra workshoppar och kreativa möten, och hur kan vi göra det?

Idag skulle vi ha vår månatliga retrospektive – kanske vårt viktigaste möte – en förmiddag där hela teamet tillsammans går igenom sista perioden och pratar om vad vi gjort bra, vad som pushar oss framåt just nu, vilka utmaningar vi har och vad vi skall göra bättre till nästa möte. Det kräver brainstormning och bra verktygsstöd. Normalt gör vi detta i ett stort mötesrum på en av våra stora digitala skärmar (samma skärm som annars kan driva Pulstavlan).

Våra skärmar, i detta fall en fantastisk 75″ skärm från Dell, drivs av InGlass-touchteknik från svenska företaget Flatfrog. De har även en Whiteboard-lösning som vi använder, Flatfrog Board. Denna tillåter numera alla att koppla upp sig till whiteboarden på distans från sin dator. Vi som sitter hemma ser alla samma whiteboard. Under brainstorming-sessionen skapar var och en sina lappar i verktyget, och när det är dags att presentera så kan vi i tur och ordning lägga ut lapparna på tavlan, samtidigt som vi pratar och ser varandra över Microsoft Teams.

Upplevelsen av detta sätt att hålla vårt retrospektiv var över förväntan. Enkelt och smidigt, och det kändes nära. Härlig värme när kollega hyllas, och det känns att alla engagerar sig när utmaningar lyfts fram.

Tänk om vi alla kunde bli bättre på att arbeta på detta sätt. Fantastiskt för Sveriges produktivitet och för allas vår miljö. Kanske kan vi skapa mer närhet, även efter Corona, genom bättre nyttjande av det virtuella mötets fördelar.