För nationella rekommendationer
Blåappens program är en kraftfull funktion för att automatisera och standardisera vårdprocesser. De används för att skapa standardiserade vårdförlopp (SVF) eller vård- och insatsprogram (VIP) baserat på nationella rekommendationer. Genom att använda program kan ni följa branschens bästa riktlinjer och sträva mot en mer enhetlig och effektiv vård för varje patient.
Skräddarsy för ert behov
Varje program skräddarsys för att passa mottagningens vårdprocesser och bygger på ett omfattande utbud av skattningsformulär. Dessa formulär täcker områden som ADHD, anknytningsstil, arbetsförmåga, autism, cancer, diabetes, depression, endometrios, fobi, hälsorelaterad livskvalitet, livsstil, mani, motorik, OCD, personlighetssyndrom, PTSD, riskbruk, schizofreni, selektiv mutism, sexuell hälsa, självskada, sömn, spelberoende, suicid, Tourettes syndrom, tics, tinnitus, trauma, trötthet, utmattning, ångest, och mycket mer.
Automatisera mera
Med formulär skapar ni strukturerade program som kan stödja en förbättring av vårdprocesserna genom att använda enhetliga vårdplaner och behandlingsprotokoll. Programmen automatiserar regelbundna mätningar, inklusive för-, under- och eftermätningar, och möjliggör enkel uppföljning av patienter under flera år efter avslutad behandling. Detta frigör värdefull tid för vårdpersonalen, vilket kan resultera i mer tid för patientmöten och ökad tillgänglighet.
Så används program inom barn- och ungdomspsykiatrin
Här kan du läsa om hur en region som använder Blåappen tillämpar program inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
Att skapa standardiserade program för nybesök och screening ökar möjligheten för en jämlik vård samtidigt som den administrativa bördan minskar. Behandlaren blir bättre rustad inför det första samtalet och sparar värdefull tid. Istället för att lägga tid på att skicka pappersformulär per post eller att patienten ska fylla i dem på plats, kan dessa processer digitaliseras. Med program minskar pappersarbetet och patientens upplevelse förbättras genom att frigöra mer tid för samtalet och mötet.
Inom regionens barn- och ungdomspsykiatri används program för att samla in viktig information från patienter och deras anhöriga inför det första mötet. Genom att skicka ut frågeformulär, ett så kallat Baspaket, till barn och ungdomar i åldrarna 9–18 år inför nybesök, säkerställs att alla viktiga aspekter av patientens mående beaktas.
Baspaketet innehåller flera olika skattningar som automatiskt skickas ut när programmet startas, inklusive uppföljningar efter 6 respektive 12 månader. Om patienten har en pågående kontakt används dessa skattningar för individuell uppföljning; annars används svaren för anonymiserad verksamhetsuppföljning.
Regionen har skapat separata Baspaket för barn i åldrarna 9–12 år och ungdomar 13–18 år. När ett nybesök bokas, startas programmet och svaren görs tillgängliga för behandlaren vid mottagande enhet.
De frågeformulär som ingår i regionens Baspaket är noggrant utvalda för att komplettera remisser och föräldrarapporter från EVI (En väg in) och BCFPI. Dessa är vetenskapligt validerade och internationellt rekommenderade. Baspaketet används i vissa fall även i pågående ärenden för att fördjupa bedömningar eller utvärdera insatser. För att säkerställa en helhetsbedömning kompletteras nybesök även med andra rekommenderade skattningar och frågeformulär enligt BUD, såsom Traumahändelser-mini, CRIES-8 och MINI-KID.