ADHD-medicinuppföljning på distans med Blåappen
CS-mottagningen i Karlskrona avlastar drop in-verksamheten och ökar patientsäkerheten.
Sedan vintern 2024 använder CS-mottagningen för vuxna i Karlskrona Blåappen för att digitalt följa upp behandling med centralstimulantia hos patienter med ADHD-symtom. Resultatet? En smidigare, mer strukturerad vårdprocess för både vårdpersonal och patienter.
Från manuell hantering till digital överblick
Traditionellt är medicinuppföljning en tidskrävande och administrativt tung process, med många telefonsamtal och fysiska besök. Med Blåappens programfunktionalitet har CS-mottagningen automatiserat och standardiserat sin uppföljning.
Istället för att behöva lägga en hel dag på att försöka komma i kontakt med en patient på telefon, skickar jag nu istället ett meddelande i Blåappen. Det sparar mycket tid som då kan läggas på andra uppgifter. Jag upplever det också som att majoriteten av alla patienter uppskattar ett meddelande mer än ett telefonsamtal. Med andra ord blir det en smidigare och bättre upplevelse för alla!
– Helena Jonasson, psykiatrisjuksköterska på CS-mottagningen
Helena berättar också att uteblivna svar i Blåappen kan vara ett tecken på att något inte står rätt till, till exempel att patienten slutat ta sin medicin. På så sätt hjälper Blåappen teamet att tidigt identifiera behov av insatser, vilket stärker både vårdkvalitet och patientsäkerhet.
Lösning på ett växande vårdbehov
När CS-mottagningen startade våren 2023 var det som svar på ett växande inflöde av ADHD-patienter. Det tidigare teamet hann inte längre med alla medicinuppföljningar och för att minska trycket startade man en drop in-verksamhet. Men behovet fortsatte att öka och det blev tydligt att en ytterligare ”ventil” behövdes.
Efter en jämförelse mellan olika digitala lösningar föll valet på Blåappen. Första stegen för en pilot togs våren 2024, där uppföljningen av ADHD-medicin stod i fokus. Men vägen dit var inte spikrak. Första utmaningen? Att navigera det omfattande biblioteket i Blåappen och avgränsa innehållet till det mest relevanta. Nästa steg: att skapa tydliga rutiner, utse en Blåappen administratör – och bygga trygghet i arbetssättet.
För att lyckas krävs två saker: tid och intresse. Det är en investering, men när allt är på plats sparar det både tid och frustration i det dagliga arbetet.
– Helena Jonasson, psykiatrisjuksköterska på CS-mottagningen
Så här går det till idag:
-
Patienten registreras i samband med årskontroll, efter att ha bedömts vara en lämplig kandidat.
-
Ett engångsutskick med formulär anpassade för patientens behandling startas.
-
När svaren kommer in (efter ca 6 månader) dokumenteras dessa och ligger till grund för receptförnyelse.
-
Därefter påbörjas ett årligt, återkommande program i Blåappen.
En engångsadministration som i längden skapar ett standardiserat och automatiserat flöde.
Digital kontakt med tydlig struktur
I samband med registrering får patienten ett meddelande i Blåappen med information om vad som väntar, när nästa formulär kommer och att de när som helst kan ställa frågor via meddelandefunktionen. Här likställs digitala meddelanden med telefonsamtal, vilket också blivit lösningen på frågan om hur uppföljningarna ska journalföras och debiteras.
Mottagningen har dessutom skapat tydliga rutiner för när Blåappen ska följas upp; hos CS-mottagningen varje måndag och torsdag. Och för patienter som inte svarar finns en nedtrappad process med påminnelser innan de återgår till drop in-verksamheten.
Ny arbetsmetod och förändrad vårdupplevelse
För vårdpersonalen innebär Blåappen ett mer effektivt och strukturerat arbetssätt. För patienten innebär det flexibilitet, tydlighet och delaktighet, med andra ord en mer personcentrerad vård.
Patienterna uppskattar att kunna svara när det passar dem. Det blir mindre stress, och de slipper vänta i drop in-köer.
– Helena Jonasson, psykiatrisjuksköterska på CS-mottagningen
Vad händer framåt?
Mottagningen ser nu över hur fler delar av ADHD-vården kan digitaliseras, exempelvis för patienter som påbörjar sin medicinering inom BUP och sedan övergår till vuxenpsykiatrin. Blåappen används idag även inom mottagningens sömnskola – och är ett mycket uppskattat verktyg för att hantera sömndagbok, skattningar och aktiviteter på ett smidigt och tillgängligt sätt.
Sammanfattningsvis fortsätter teamet att skapa rutiner och trygghet bland kollegor med målet att integrera Blåappen, än mer, som en naturlig del av det dagliga arbetet.